Als horecaondernemer ben je afhankelijk van je klandizie. In veel gevallen is die klandizie weer afhankelijk van het weer. Bovendien zijn veel horecabedrijven kleinschalig van opzet, met in veel gevallen geen grote financiële buffer. Wanneer je dan onverwacht voor grote kosten komt te staan, zoals het doorbetalen van salaris bij uitval van een medewerker door ziekte, kan dat een behoorlijke druk leggen op het bedrijfsvermogen. In bepaalde gevallen is het afsluiten van een verzuimverzekering aan te bevelen.
Verzekerd tegen hoge kosten
Je hebt als werkgever de plicht om het salaris van een medewerker gedurende de eerste twee jaren van verzuim voor tenminste 70 procent door te betalen. Maar om die medewerker te vervangen, moet je ook kosten maken. Dat tikt dus dubbel zo hard aan! Met een verzuimverzekering voor personeel, ook wel loondoorbetalingsverzekering genoemd, ben je verzekerd tegen die hoge kosten. We hebben het over een kostenpost van gemiddeld zo’n 400 à 450 euro per dag. In een maand tijd ben je dus al zeker 12.000 euro kwijt aan het doorbetalen van het loon, naast het salaris dat je aan de vervanger moet betalen.
Kleine bedrijven, grote lasten
Veel horecabedrijven werken met een klein team van vaste medewerkers, aangevuld met een groep tijdelijke personeelsleden, bijvoorbeeld studenten of seizoenwerkers. Als in dat kleine team iemand met een sleutelpositie wegvalt, heeft dat direct consequenties voor de bedrijfsvoering. Het betreft meestal iemand met veel kennis van alle bedrijfsprocessen, iemand die je niet eenvoudig op korte termijn kunt vervangen. Bovendien geldt voor veel restaurants en cafés dat een langdurig verzuim van slechts één medewerker het bedrijf al direct in de rode cijfers kan duwen. Als ie dit kunt voorkomen door middel van een verzekering, is dat zeker een overweging waard.
Fysiek zwaar belastend werk
Werken in de horeca kan soms fysiek zwaar belastend zijn. Dit is één van de redenen waarom het verzuim onder horecapersoneel relatief hoog ligt. Dit kan een extra overweging zijn voor de eigenaren van horecabedrijven om een verzuimverzekering af te sluiten. Let wel: de horeca is typisch een sector met veel kortstondige dienstverbanden. Vaak is een polis van zo’n verzekering niet van toepassing in dergelijke situaties. De verzekering is vooral bedoeld voor het dekken van de loonkosten wanneer een lid van het vaste team langdurig uitvalt. Controleer altijd de specifieke details hierover in de polisvoorwaarden voordat je kiest voor deze verzekering.