Chef-kok en horecaondernemer Jonnie Boer kwam op 9 januari 1965 in Giethoorn ter wereld. Deze Nederlandse ondernemer heeft een vernieuwende manier van koken en heeft ondertussen zijn sporen in de Nederlandse gastronomie nagelaten. Het is een chef-kok die steeds weer met vernieuwende ontwikkelingen op de proppen komt en met zijn driesterrenrestaurant in Zwolle, landelijke bekendheid heeft gekregen.
Samen met zijn vrouw Thérèse, die overigens sommelier is, leidt hij zijn restaurant de Librije. Elke dag is het etablissement weer volgeboekt en gaan bezoekers blij naar huis!
Het stel heeft mede door het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten bekendheid gekregen. Jonnie haalt inspiratie uit de natuur en werkt samen met leveranciers uit de omgeving van Zwolle. Hij vindt het belangrijk om pure producten te gebruiken. Smaak, geuren en kleuren zijn belangrijk, zo zegt hij. Spullen zo van het land en van de boer geven meer kwaliteit!
Carrière Jonnie Boer
De ouders van Jonnie hadden een café in Giethoorn, “De Harmonie”. Het ondernemen zit Jonnie dus in het bloed. Caféhouder had hij willen worden, maar kreeg door zijn koksopleiding in Groningen en werken bij restaurant “De Boerderij” in Amsterdam, liefde voor het koken. Nadat Boer zijn opleiding in Groningen had voltooid, ging hij werken in Amsterdam bij Restaurant “Lido Bar & Kitchen”. Nadat hij hier een poosje als 23-jarige leerling had gewerkt, ging hij aan de slag bij sterrenrestaurant “De Boerderij” op het Leidseplein. Het echte koken heeft hij hier geleerd.
Na een periode van veel leren en werken, keerde Jonnie Boer terug naar zijn roots en solliciteerde als leerling-kok bij een restaurant in Zwolle. Hij werd aangenomen en na een jaar werd Jonnie chef-kok en zwaaide hij de scepter in dit restaurant. Later nam hij met zijn vrouw Thérèse de Librije over van de heer Meijers.
Vermogen
Restaurant “De Librije” heeft 3 Michelinsterren en één Groene ster. Sinds 2004 is het restaurant een 3 sterrenrestaurant. De Groene ster werd in 2021 toegekend. Een Groene Michelinster betekent, dat niet alleen culinaire kwaliteiten worden geleverd, maar dat er ook daadwerkelijk actief wordt bijgedragen aan een beter milieu. Boer zorgt er inderdaad voor dat zijn producten op de juiste manier worden geproduceerd, zonder dat het ten koste gaat van het leefklimaat. Het imperium de Librije heeft een waarde van 3,4 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de kinderen van Jonnie en Thérèse, in de toekomst het 3 sterren restaurant gaan overnemen. Het blijft dus in de familie!
Het persoonlijk vermogen van Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse is 2,8 miljoen euro. Jonnie en Thérèse zijn naast de Librije ook eigenaar van “Brass Boer Thuis”, Oriëntaals restaurant “Senang” en “Brasserie Jansen” in Zwolle. Ook hebben zij op Curaçao en Bonaire, Brass Boer-restaurants en een Senang restaurant. Tevens zijn beiden in bezit van het vijfsterrenhotel wat inpandig is in De Librije en bieden zij onderdak aan kook- en wijnschool, Librije’s Atelier.
Petje af voor de man die dit alles zelf heeft opgebouwd, uiteraard samen met zijn Thérèse!
Zin om eens te gaan eten bij de Librije? Het is dan een kwestie van geduld hebben. Heb je een bepaalde datum in je hoofd, reserveer dan zeker een half jaar van tevoren. Een etentje bij de Librije is niet goedkoop. Reken per persoon op ruim 690,00 euro. Maar voor dat geld kun je dan ook heerlijk genieten en word je helemaal in de watten gelegd.
Partner en kinderen
Jonnie is sinds begin jaren 90 getrouwd met Thérèse Tausch. Thérèse werd geboren in Kampen. Samen met haar ouders verhuisde zij op 14-jarige leeftijd naar Giethoorn. Jonnie en Thérèse ontmoetten elkaar in discotheek “Locomotion” in Steenwijk. Thérèse was toen 16 jaar en Jonnie net 23. Het koppel is nog steeds bij elkaar en delen hun liefde nog steeds samen. Ze kregen twee prachtige kinderen. In 2000 kwam zoon Jimmie en in 2003 werd Isabelle geboren.
Thérèse is een Nederlandse Mâitre-Sommelier en heeft zich vanaf 1990 ontwikkeld tot een perfecte gastvrouw van de Librije. Ze heeft een passie voor wijn en volgde diverse opleidingen op dit gebied. Zo behaalde zij in 1994 de prestigieuze titel van SVH Wijnmeester. In 1995 behaalde ze de titel Meestergastvrouw. Samen met Astrid Joosten schreef zij het boek “Gek op wijn”. Ook lanceerde zij haar eigen wijnlijn in 2009, “De Kus van Thérèse”. Deze actieve onderneemster levert een bijdrage en is mentor van jonge talenten in de horeca. Ook steekt zij veel energie in de begeleiding van opkomende sommeliers en gastvrouwen.
De kinderen van de familie Boer worden min of meer klaargestoomd om in de toekomst de zaak over te nemen. Maar zoals de 22-jarige Jimmie en de 19-jarige Isabelle zelf zeggen, “We zitten er niet aan vast”. Ze vinden echter beiden het werk erg leuk en houden, net als hun ouders, van culinair voedsel en goede wijn. Beide kinderen zijn als het ware opgegroeid in de Librije en zijn nu beiden werkzaam in de zaak.
Laatse nieuws Jonnie Boer
Net als de Meilandjes, de Frogers en de familie Gillis is er een docuserie van de familie Boer gemaakt. Ze werden elke dag op de voet gevolgd. Werden, want de serie is al helemaal klaar. Deze serie gaat “De Opvolging” heten, wat uiteraard te maken heeft met wie de zaak in de toekomst gaat overnemen. Uiteindelijk zullen dit waarschijnlijk beide kinderen zijn. De serie wordt uitgezonden door Omroep Max in 2025. Het is nog niet bekend uit hoeveel delen deze docureeks bestaat en wanneer de serie begint.